Magunkról

Mi is a Ladoméri Tanya? Természetesen elsősorban egy hely, egy pár hektáros terület Győrladamér község határában. Egy olyan földterület, melyet jórészt meghagyva az eredeti -mezőgazdasági- funkciójában, bizonyos infrastruktúrák létesítésével további tartalommal ruházunk fel.  Kicsit tágabban értelmezve  ugyanakkor, a Ladoméri Tanya egy szilárd értékrendre épülő szellemi műhely, az ezen értékek megőrzésére, népszerűsítésére létrehozott közösség.

Miért is Ladoméri? Győrladamér település nevének egy archaikus változatával  egyrészt szűkebb pátriánkhoz, másrészt a múlthoz való felvállalt kötődésünket jelezzük.

És miért Tanya? Mert az általunk képviselni kívánt szellemiség, a bemutatni szándékozott életforma, a napjainkra lassan eltűnő, korábban a szigetközi tájra is oly jellemző tanyasi életforma sajátja.

Maga a Tanya még csak terv. Megvalósítása lépésenként, idén tavasszal kezdődik. Ennek folyamatát bárki figyelemmel követheti honlapunkon.

A Ladoméri Tanya mint alkotóműhely azonban már -évek óta – működik. Rendezvényeinkre szívesen várjuk a kedves olvasót is.  Programjainkról rendszeresen olvashatnak beharangozót és beszámolót is az oldalon.

Mi a célunk ezzel az egésszel? Változtatni. Változtatni a saját életünkön, életformánkon, és lehetővé tenni, hogy más emberek is felfedezzék magukban a változtatás igényét. Létrehozni valamit, ami ebben a mai világban gyakorlatilag értelmezhetetlen. Hagyományokra épülő, a természeti környezettel az egyensúly fenntartására törekvő életmódot, mely valaha, nem is olyan rég még magától értetődő volt.

Célunk, hogy ebbe a folyamatba mások is bekapcsolódjanak.  Történjen ez akár Erdei Iskola formájában, akár szellemi közösségek együttműködésén keresztül, vagy hagyományőrző rendezvények keretében.

Mi nem tanítunk, csak megmutatunk egy másik életformát, mely történetesen menedék lehet, nem csupán a véleményünk szerint nem túl rózsás jövőben, de a már-már élhetetlen jelenben is. Ennek az életformának a megismerésére, minthogy az elmúlt évszázadok során minden lehetséges eszközzel igyekeztek eltüntetni, mi magunknak is muszáj törekednünk. Az elrejtett, titkolt gyökereket nekünk is keresnünk, az elveszett tudást nekünk is tanulnunk kell.

További információk rólunk:

–>A tanyagazdák

Leave a Reply